Vítězné snímky 61. BRNO16

61. BRNO16 UŽ ZNÁ SVÉ VÍTĚZE!

Hlavní cenu udělila mezinárodní porota snímku Tomka Popakula Acid Rain. Předseda poroty Ondřej Pavlík výběr komentuje: „Příběh mladého páru, který se potká, vezme drogy, jde na tah a prožije děsuplný propad v Popakulově ohromující halucinační animaci. Hlavní cenu festivalu jsme se rozhodli udělit filmu Acid Rain protože bere diváka na kompletní psychedelickou cestu. Technika animace okamžitě upoutá pozornost a tvoří atmosféru stavu transu spolu s autorovým neuvěřitelným citem pro detail, od imerzivního zvukového designu po šílené taneční číslo.“

Čestné uznání poroty získali tři snímky. ► M E Z E R Y (Nora Štrbová) „Pomocí experimentální animace Nora Štrbová vypráví velmi osobní příběh v tomto vroucím dokumentu. M E Z E R Y je snímek, který je upřímný a bohatý na city, s velmi ostrým stylem animace, který ladí s poruchovitou povahou mentální degenerace subjektu.“ ► Takové pěkné město (Marta Koch) „Kombinace erotiky a syrového teroru je v tomto snímku od Marty Koch, který zobrazuje vizi noční můry, obratně zprostředkována několika prolínajícími se styly animace. Film neúprosně pronásleduje svého diváka jako lovec na noční klaustrofobické cestě hrdinky napříč realitou, kterou by měla rozpoznávat, ale nemůže.“ Zkouška (Sonia K. Hadad). „Dvě neslučitelné části íránské společnosti se střetávají v ohromujícím krátkém filmu Sonii K Hadad, ve kterém se společenské drama snoubí s nejistotou skvělého thrilleru. S napětím, které vás dostane až na okraj židle, Zkouška zobrazuje nepříjemnou realitu země, která měří dvojím metrem.

Íránský snímek Zkouška oslovil také mezinárodní studentskou porotu, která mu udělila svoji cenu. „Jednohlasně jsme se shodli udělit cenu studentské poroty filmu Zkouška od Soni K. Hadad. Zkouška využívá plný potenciál formátu krátkého filmu k zachycení pozornosti diváka již od samého počátku, přes několik stupňů zintenzivňujícího se napětí, až k samému konci. Viscerální charakter tohoto krátkého filmu, který zdůrazňují inovativní kamera a skvělé herecké výkony, jde až za kulturní kontext, který autorka velmi pečlivě vybudovala, a tím vytváří imerzní zkušenost plnou empatie a syrových lidských emocí, které diváci jen tak nezapomenou.

Svého vítěze už má také druhý ročník Československé 16, mezinárodní porota se rozhodla udělit cenu snímku Divoké bytosti Marty Prokopové a Michala Blaška. „Uklidňující zvuky vody, praskající dřevo a hukot někde v dálce nás berou na záhadnou cestu přes temný a atmosférický vesmír. Svojí láskou k detailu, osobitým designem zvuku, a sebevědomým vizuálním stylem nás tento film vtahuje do světa fantazie – světa nočního pocení, synchronizovaného plavání a nočních táboráků. Krásná animace nás okamžitě zaujme svými podivnými, a přesto povědomými bytostmi, znepokojujícím narativem a lákavou scenérií.“

O divácké ceně 61. ročníku rozhodli festivaloví diváci online prostřednictvím hlasovacích formulářů. Cenu si odnesl snímek Hlubiny režisérky Ariane Louis-Seize.


Další zprávy