Archív/ 2020/ Porota

2020 Soutěžní filmy Porota Doprovodný program

Hlavní porota

Profile image

ONDŘEJ PAVLÍK

Předseda poroty

Ondřej Pavlík je filmový kritik, redaktor časopisu Cinepur a interní doktorand Ústavu filmu a audiovizuální kultury na FF MU. V současnosti pracuje na výzkumu české filmové kritiky v digitálním věku a připravuje k publikaci studii o fanouškovské kritice na ČSFD. Kromě toho vyučuje semestrální kurzy o svých oblíbených tématech, pomalé kinematografii nebo filmové ekokritice. Působil jako dramaturg původně studentského projektu Audiovize a nyní externě spolupracuje s MFF Karlovy Vary. Má rád kočky, psy a děti.

Profile image

Marina D. Richter

Členka poroty

Marina D. Richter se narodila v Bělehradu a v současné době působí ve Vídni jako kritička, scenáristická poradkyně a publikovaná autorka. Od roku 2004 také působí jako korespondentka pro kulturní resort srbské denní Politiky a rovněž přispívá do rakouského filmového magazínu Celluloid. Dále patří k přispěvatelům Asian Movie Pulse, týdenního Vreme, estonského Sirpu, slovenského Film.sk a chorvatského Lupiga. Její texty, rozhovory a recenze se také objevily v Cineuropě, Close-upu Evropské filmové akademie, XXZMagazinu, měsíčníku Morgen a Monitoru. Je také členkou srbské Fipresci a Alliance of Women Film Journalists. V roce 2018 Marina založila Ubiquarian, online platformu, která se specializuje na krátké filmy a dokumenty a které dělá šéfredaktorku. Od tohoto roku také působí ve výběrové komisi NIFFFu (Neuchâtel International Fantastic Film Festival).

Profile image

Lee Adams

Člen poroty

Lee Adams je britský autor a filmový kritik, který žije v Brně dlouhých jedenáct let. O filmech píše online již celou dekádu a zajímá jej vše, co se nějakým způsobem pojí s kinematografií. V současné době píše recenze pro Brno Expat Centre a pražský Daily Monitor a řídí dva různé webové portály – Czech Film Review a nedávno vzniklý Cult Movie Cult. Pokud zrovna nesleduje filmy (nebo o nich nepíše), píše dialogy a příběhy pro videohry – momentálně pracuje na fantasy RPG a survival hororu.

Profile image

Szymon Stemplewski

Člen poroty

Tamás Gábeli probudil svou vášeň k filmu během svých mezinárodních toulek v druhé polovině devadesátých let, když se dostal do labyrintu vizuální kultury. Původně se zajímal jen o dokumenty, ale po chvíli si uvědomil, že nejmladší umělecký obor je mnohem komplexnější. Tamás je pekař, kancelářský pracovník, nadšenec do solární energie, dokař, zahradník, truhlář, amatérský filmař, promítač i odborník přes reklamu. Po tom, co jeho vlastní filmy selhaly, se rozhodl v novém tisíciletí věnovat kraťasům. Dnes je táta dvou dětí, vedoucí na táborech a také ředitel Festivalu krátkého filmu v Budapešti od jeho počátku.

Profile image

KRZYSZTOF SIENKIEWICZ

Člen poroty

Krzysztof Sienkiewicz je energickým propagátorem polské kultury a organizátorem festivalů ¿UNDERGROUND/INDEPENDENT? a ZUBROFFKA International Short Film Festival. Také stojí za projektem Film Podlasie in Attack! v kulturním centru v Bělostoku a spolupodílí se, lektoruje a vede filmové workshopy v rámci výměnných programů pro mladé autory. Jako nezávislý filmař za sebou má už stovky natáčení v západní a střední Evropě a také se snaží o kulturní aktivizaci Podleského vojvodství, s čímž kromě již zmíněného filmového projektu souvisí komunitní projekt Podlasie Makes Me Happy. Jinak je fanouškem série Borderlands a konců světa.

Studentská porota

Pětičlenná studentská porota je složena z posluchačů českých i zahraničních univerzit a vysokých škol.


Jan-Karel Pavlík – Filmová a televizní fakulta AMU, Česká republika


Anastasia Ivanova – Masarykova univerzita, Chemie konzervování-restaurování, Ukrajina


Zuzana Stanková – Masarykova univerzita, Teorie a dějiny filmu a audiovizuální kultury, Slovensko


Filip Valíček – Masarykova univerzita, Politologie, Česká republika


Stefan Veleski – Masarykova univerzita, Literatury v angličtině, Severní Makedonie

POROTA ČESKOSLOVENSKÉ 16

Profile image

Anne Gaschütz

Předsedkyně poroty

Anne Gaschütz je organizátorka festivalů a dramaturgyně, která vyrostla v Drážďanech. Po škole se přestěhovala do Velké Británie, kde ve Walesu studovala film. Po svém návratu do Drážďan pracovala Anne jako asistentka produkce a vedoucí produkce na několika filmových projektech. Od roku 2013 je součástí výběrové komise Mezinárodní soutěže FILMFEST DRESDEN a také je zodpovědná za platformu Visegrád in Short(s). V červenci roku 2020 se stala spoluředitelkou tohoto festivalu.

Profile image

Lea Pagáčová

Členka poroty

Lea Pagáčová je absolventka oboru Audiovizuální studia na Filmové a televizní fakultě VŠMU v Bratislavě. Podílela se na různých projektech, týkajících se zejména distribuce a vzdělávání v oblasti filmu (KineDok, EFA, YAA, Filmový kabinet dětem…).Momentálně ji zaměstnává hlavně prezentace slovenské kinematografie na domácí půdě a v zahraničí v Národnom filmovom centre Slovenského filmového ústavu.

Profile image

Vítězslav Chovanec

Člen poroty

Vítězslav Chovanec je absolventem magisterského studia oboru Teorie a dějiny filmu a audiovizuální kultury na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Během studií pracoval v České televizi na pozici asistenta dramaturgie a spolupracoval s MFF Karlovy Vary nebo s MFDF Jihlava. Od roku 2017 pracuje v Czech Film Center, kde má na starosti komunikaci se zahraničními filmovými festivaly zaměřenými na dokumentární a krátký film a konzultuje festivalové strategie pro nové dokumentární a krátké filmy. Mimo to každoročně zajišťuje vydání kolekce Czech Short Films a připravuje českou prezentaci na filmovém trhu krátkých filmů v Clermont-Ferrand. Coby žurnalista občasně přispívá do časopisu Cinepur a podílí se na výběru filmů pro festival Jeden svět.