Archív/ 2022/ Porota

2022 Soutěžní filmy Porota Doprovodný program

Hlavní porota

Profile image

Charlie Cockey

Předseda poroty

Film, hudba, literatura. Charlie Cockey s těmito obory strávil celý život. V 60. letech byl součástí sanfranciské hudební scény (a ano, kdokoli vás teď napadl, toho nejspíše znal, nebo jej alespoň potkal). Od roku 1976 byl po dobu krásných 25 let majitelem a provozovatelem prvního sci-fi knihkupectví v San Franciscu. Vždy fanoušek filmu (a ano, také filmový student). Poté, co protrpěl několik let na pozici Film Festival Print Traffic Manager se stal dramaturgem několika festivalů. Procestoval východní a střední Evropu a nakonec se ocitl v Brně, kde mu někdo svázal tkaničky dohromady, protože tu je dodnes. Čas od času působí ve festivalových porotách v Česku (včetně festivalu BRNO16), Itálii, Lotyšsku, Albánii i jinde.

Profile image

Cecília Bandeira

Členka poroty

Cecília Bandeira je brazilská dokumentaristka, která v současné době pracuje na disertační práci na Maďarské univerzitě výtvarných umění DLA. V roce 2016 Cecília absolvovala magisterské studium dokumentárního filmu – Doc Nomads, což je meziuniverzitní magisterský program nabízený třemi evropskými univerzitami (​​Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias v Portugalsku, LUCA – School of Arts v Belgii a Budapest Film Academy v Maďarsku) na který získala stipendium. Cecília začala točit dokumenty, aby mohla existovat v různých realitách a aby poznala sama sebe ve světech, které jsou odlišné od toho jejího. V současnosti pracuje na výzkumu v oblasti autoetnografické kinematografie, kde se na samu sebe snaží nahlížet jako na „tu jinou“ (the other) analýzou svých pravd a úhlů pohledu.

Profile image

Matevž Jerman

Člen poroty

Matevž Jerman je především aktivním filmovým kurátorem a autorem. Již dlouhou dobu spolupracuje se Slovinskou kinotékou v Ljubljani, kde provádí výzkum a přednáší o jejích avantgardních sbírkách. Je také jedním ze zakladatelů společenství Kraken Short Film Promotion Society, programovým ředitelem festivalu krátkých filmů FeKK – Ljubljana Short Film Festival a kurátorem krátkých filmů pro festivaly jako je např. Kino Otok – Isola Cinema, Ljubljana International Film Festival a V-F-X Ljubljana. Řada jeho krátkých experimentálních filmů a hudebních klipů byla kriticky oceněna na mezinárodním poli.

Profile image

Bojana Babić

Členka poroty

Bojana Babić je spisovatelka a filmařka ze Srbska žijící v Kanadě. Napsala a režírovala krátký film A Favour (Estonsko), který měl premiéru na festivalu PÖFF Shorts v roce 2020 a film Zvěř (Srbsko), který byl promítán na více než 30 filmových festivalech, včetně Brněnské 16. Mezi její scénáře patří také krátký fiktivní příběh Divoká hra (2017) vyrobený v Estonsku, krátká komedie Diamond of Boyana (2017) vyrobená v Srbsku a lotyšský mytologický thriller Upurga (2021) od Ugise Olta. V současnosti Bojana vyučuje scenáristiku na Queen’s University v Kingstonu (Ontario), kde je také doktorandkou.

Profile image

Simona Constantin

Členka poroty

Filmová režisérka, kurátorka a zkušená designérka kulturních a naučných projektů. Jejím cílem je podporovat skupiny a jednotlivce s nízkým množstvím reprezentace, protože věří v sílu osobního dědictví. Společně utváří participativní, imerzivní a prospěšné zážitky pro různé druhy publika. Od roku 2017 pracuje na celovečerním dokumentu o významných umělcích tradiční rumunské hudby. Na projektu pracuje za podpory Rumunského filmového fondu a Al-Jazeery Europe.

Porota Československé 16

uděluje Cenu Poroty Československé 16 (finanční odměna vítězi 380 EUR)

Profile image

Teresa Vieira

Předsedkyně poroty

Teresa Vieira je umělecká režisérka BEAST IFF (Porto) a členka rady OKNA – Associação cultural. Filmová kritička a novinářka žijící v Lisabonu s magisterským titulem z Komunikace a Umění (FCSH/NOVA). V současnosti pracuje pro portugalskou veřejnou rozhlasovou stanici Antena 3 a Cineuropu, píše měsíční sloupek pro À Pala de Walsh a spolupracuje s několika portugalskými filmovými festivaly.

Profile image

Pavel Horáček

Člen poroty

Pavel Horáčekse narodil v Českých Budějovicích. Vystudoval obor Teorie a dějiny filmu a audiovizuální kultury na Masarykově univerzitě v Brně. Jako programový ředitel pracoval tři roky na Mezinárodním festivalu animovaných filmů AniFest v Teplicích. Od roku 2013, kdy AniFest skončil, pracuje na programu pro MFAF ANIFILM. Je iniciátorem a dramaturgem internetového portálu aniont.com, kde je volně k vidění autorská animovaná tvorba. Dramaturgicky připravoval tři DVD výběry české animace a připravuje programy animovaných filmů pro české a zahraniční instituce. Publikuje o filmu a animaci, spolupracuje s Českým filmovým centrem na výběru českých krátkých filmů a zasedá v porotách mezinárodních festivalů.

Profile image

Jakub Spevák

Člen poroty

Jakub Spevák absolvoval studium scenáristiky na Filmové a televizní fakultě VŠMU v Bratislavě v roce 2021. Během studia pracoval na festivalovém oddělení FTF VŠMU, kde distribuoval studentské filmy. Od roku 2019 působí na Mezinárodním festivale animace Fest Anča jako člen předvýběrové komise a programový asistent. Na festivale má v současnosti na starosti taktéž dramaturgii filmového programu a kurátorství bloků krátkých animovaných filmů. Momentálně vyvíjí hraný seriál z prostředí folklorního souboru a pracuje na scénáři hraného celovečerního filmu. V červenci mu vyšla debutová kniha s názvem Po funuse.

Studentská porota FAV

uděluje Cenu Studentské poroty FAV ( finanční odměna vítězi 380 EUR)


Kryštof Kočtář


Sára Houzarová


Paulína Longauerová


Viktor Strmiska


Romana Danková