Archív/ 2017/ Porota

2017 Soutěžní filmy Porota Doprovodný program

Hlavní porota

Profile image

Duncan Hendy

předseda poroty

Rodilý Angličan Duncan Hendy vystudoval skladbu a hru na cello. V současné době žije, skládá, režíruje a tvoří v Brně. Mimo jiné skládal hudbu i k multimediálnímu projektu Mendel: the Legacy, které bylo uvedeno živě Filharmonií Brno při příležitosti Mendelových narozenin v roce 2015 a bylo přenášeno do osmnácti zemí po celém světě. Jeho největším současným projektem je fulldome film pro digitální planetárium Doctor Who, který napsal, režíroval, opatřil hudbou a příští rok jej vyšle na celosvětové turné. Je také jedním ze zakladatelů filmového festivalu Visions of Light. Když neskládá, rád vytváří různorodé audio/video instalace.

Profile image

Lydia Papadimitriou

členka poroty

Filmová kritička a akademička Lydia Papadimitriou v současnosti působí na liverpoolské John Moores University jako profesorka na katedře filmových studií. Je autorkou knihy The Greek Film Musical: A Critical and Cultural History, v níž se zabývá analýzou a historií nejoblíbenějšího řeckého filmového žánru. Založila a vede Journal of Greek Media and Culture, mimo to přispívá i do mnoha dalších mezinárodních kinematografických periodik svými esejemi a recenzemi filmů a filmových festivalů. Od roku 2016 je členkou výboru poradců v Greek Film Centre, kde má na starosti výběr scénářů.

Profile image

Petra Hanáková

členka poroty

Petra Hanáková vystudovala dějiny umění a filmovou vědu, nyní pracuje jako kurátorka sbírky jiných médií ve Slovenské národní galerii. Věnuje se teorii muzea, slovenské filmové a vizuální kultuře od dvacátého století do současnosti a organizaci výstav, např. Delete. Umenie a vymazávanie; Tekutá múza. Alkohol a vizuálna kultúra; Sen x skutočnosť. Umenie a propaganda 1939-1945. Je spoluautorkou knižního profilu o Pedru Almodóvarovi, monografie Paľo Bielik a slovenská filmová kultúra a knize o dějinách uměleckého provozu 90. let Ženy-inštitúcie? Své práce publikuje v mnoha slovenských uměleckých médiích.

Profile image

Maciej Gil

člen poroty

Polský filmový historik a manažer filmové kultury, organizátor, dramaturg a konzultant mnoha filmových akcí v Polsku i v zahraničí Maciej Gil působí zároveň jako šéfredaktor Kinobusu a věnuje se filmové výchově. Pracuje v Nadaci pro podporu filmové kultury Cyrk Edison v Krakově. Je uměleckým ředitelem filmového festivalu Kino na Granicy / Kino na hranici v Cieszyně/Českém Těšíně a MFF Evropský expres v Kyjevě. Ostřílený předseda festivalových porot vedl také Polskou federaci filmových klubů.

Profile image

Kaoru Furuko

členka poroty

Japonská ilustrátorka a animátorka Kaoru Furuko žije nyní střídavě ve Stockholmu a Praze. Ve své práci používá nejrůznější techniky a formáty, jako jsou krátký film, instalace, performance a stage art. Jedním z jejích hlavních děl je série prací využívající stop-motion, v nichž vizualizuje ústní tradice, mytologii, lidové pohádky a sociální a kulturní jevy za pomoci objektů z přírody a životního prostředí. Procestovala a zastavila se v mnoha zemích, kde sbírala inspiraci pro své animátorské projekty. Její práce se pravidelně objevují na filmových festivalech.

Studentská porota

Pětičlenná studentská porota je složena z posluchačů českých i zahraničních univerzit a vysokých škol.


Jakub Hložek - CZ, Masarykova univerzita: Ústav filmu a audiovizuální kultury
Jakub Podmanický - SK, FAMU Praha: Katedra střihové skladby
Ursula Mináriková - SK, Univerzita Komenského v Bratislave: Estetika; Masarykova univerzita v Brně:
Ústav filmu a audiovizuální kultury, Ústav hudební vědy
Yea-eun Jang - KOR, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze: Filmová a televizní grafika
Saki Matsumoto - JP, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze: Ateliér ilustrace a grafiky