Archív/ 2019/ Porota

2019 Soutěžní filmy Porota Doprovodný program

Hlavní porota

Profile image

Kamila Zlatušková

Předsedkyně poroty

Nezávislá televizní producentka, pedagožka FAMU a ředitelka mezinárodního televizního festivalu Serial Killer. Loni na JAMU obhájila doktorskou práci v oboru autorská tvorba a dramaturgie a kromě festivalu nyní pracuje na knize rozhovorů s legendárním filmovým a televizním producentem Čestmírem Kopeckým, která vyjde v roce 2020 u nakladatelství Paseka. Žije s manželem a dvěma dětmi v Brně.

Profile image

Ali Asgari

Člen poroty

Absolvent filmu v Itálii a člen Berlinale Talent Campus v roce 2013 se narodil v íránském Teheránu. Dva z jeho filmů, More Than Two Hours (2013) a The Silence (spolu-režie Farnoosh Samadi, 2016) byly uvedeny v soutěži krátkých filmů na festivalu v Cannes. Jeho krátký film The Baby měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách v roce 2014. Jeho krátké filmy se promítaly na více než 600 filmových festivalech po celém světě, včetně Sundance, BFI nebo Melbourne, a vyhrál více než 150 mezinárodně udělovaných cen. Jeho prvním celovečerním filmem je Disappearance, který vytvářel v rámci rezidentního pobytu v Cannes (Cinéfoundation, La Residence of Festival De Cannes) a který měl svoji světovou a severoamerickou premiéru na filmových festivalech v Benátkách a Torontu. Ali Asgari je rovněž členem Akademie filmového umění a věd.

Profile image

James Mudge

Člen poroty

Zkušený expert na poli mezinárodního filmového průmyslu, který ve filmu pracuje již přes 20 let. Rovněž je výkonným ředitelem produkční a distribuční firmy The Next Day Agency v Londýně, která působí mezi Spojeným královstvím, Evropou a sinofonními zeměmi. James režíroval hororový film Fifty Six a Ganbei! – sérii v čínsko-britské koprodukci zabývající se čínskou alkoholovou kulturou. V současné době působí jako producent filmu The Vanishing Time ve spolupráci s hongkongskou režisérkou Shan Ng, na The Old Civilian se scenaristou a režisérem Kia Khalili Pirem – a to zdaleka nejsou všechny plánované projekty. James také působí jako ředitel festivalu Chinese Visual Festival, klíčovou londýnskou událostí založenou roku 2010, která promítá sinofonní kinematografii, dokumentární tvorbu, fikci a artovou kinematografii.

Profile image

Szymon Stemplewski

Člen poroty

Umělec, kurátor, filmový dramaturg, porotce filmových soutěží v Polsku a v zahraničí. Szymon je tvůrce mnoha kulturních a uměleckých projektů, které se zaměřují na propagaci a prezentaci krátkých filmů. Je také spoluzakladatelem a vedoucím nadace Ad Arte Foundation, která byla založena roku 2003 a operuje na pomezí filmu, umění a hudby. Tato nadace poskytuje divákům nepřetržitý přístup k nestandardním kulturním akcím, jako jsou např. promítání s výjimečnými audiovizuálními prvky, výstavy a workshopy. Szymon je také zakladatelem a ředitelem festivalu Short Waves Festival, mezinárodního festivalu krátkého filmu pořádaného v Poznani od roku 2009.

Profile image

Daniel Vadocký

Člen poroty

Vystudoval filozofii na Trnavské univerzitě v Trnavě a filmová studia na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Působil jako lektor filozofie a estetiky na katedře filmu a rovněž publikoval články v oborech světového filmu a filmové historie a teorie v různých magazínech a novinách. Také působí jako dramaturg soutěžního a nesoutěžního festivalu krátkého filmu American Indies v rámci Art Film Festu na Slovensku. Daniel pracoval jako obchodní ředitel Národního filmového archivu v Praze a působil jako porotce na mezinárodních festivalech v Tallinnu, Budapešti, Uppsale, Malmu… V současné době pracuje jako obchodní agent pro Negativ Film Productions.

Studentská porota

Pětičlenná studentská porota je složena z posluchačů českých i zahraničních univerzit a vysokých škol.


Mirka Papežová - CZ, Karlova univerzita: Katedra filmových studií
Miloš Bojović - RS, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem: Fakulta umění a designu, Fine Art – Photography
Alexandra Plahkova - RU, Masarykova univerzita: Ústav filmu a audiovizuální kultury
Alexandra Václavíková - SK, Masarykova univerzita: Ústav filmu a audiovizuální kultury
Dany Vigil - SV, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem: Fakulta umění a designu, Fine Art – Photography

Porota Československé 16

Profile image

Radu Sticlea

Předseda poroty

Umělecký ředitel a mezioborový umělec z Portugalska, pracuje v oboru kinematografie, současného umění a kulturního managementu. Od roku 2016 působí jako zakládající umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu – BEAST, který se zaměřuje na kinematografii východní Evropy a koná se v portugalském Portu. Jako spoluzakladatel sdružení OKNA – Kulturní prostor (2018) režíroval a produkoval několik projektů s cílem podpořit zájem o současné umění východní Evropy v Portugalsku a zároveň opačně, s cílem šířit portugalskou kulturu v oblasti států východní Evropy.

Profile image

Kristina Aschenbrennerová

Členka poroty

Od léta 2015 je součástí týmu zodpovědný za koordinaci filmových akcí a propagaci slovenské kinematografie v Národním filmovém centru Slovenského filmového ústavu. Má slabost pro východoevropskou a jihovýchodoasijské kinematografii, akční filmy, muzikály, kýč a camp a to, co Martin Kaňuch nazývá "bizár". Asi i proto od roku 2009 programuje sekci Prísľuby z východu na Art Film Festu Košice a následně dává tipy na asijské filmy například MFKF Brno 16 či Filmovému festivalu jinakosti. Píše do Kino-Ikonu a příležitostně do Film.sk či pro portál Asian Movie Pulse (www.asianmoviepulse.com).

Profile image

Bohdan Bláhovec

Člen poroty

Absolvent magisterského studia na KDT FAMU, dokumentarista, básník, publicista. Za svůj celovečerní debut Show! (2013) získal Cenu české filmové kritiky a nominaci na cenu Český lev. V oblasti filmové distribuce pracuje od roku 2016, kdy spolupracoval s AČFK a festivalem LFŠ. Externě působí na stanici ČRo Vltava a v České televizi. V současnosti vede projekt Institutu dokumentárního filmu pro mezinárodní alternativní distribuci KineDok.