64. BRNO16 rozdala ceny vítězným filmům

🏆 Mezinárodní porota ve složení Sameh Alaa, Julie Marková Žáčková a Magdalena Żelasko zvolila jako vítěze snímek Electra: Mistrnně pojaté, velmi silné téma. Pocta velikánům české animace, která zároveň otevírá současné otázky. Zkoumá naši společnost a lidskou potřebu někam patřit a být milován, provokuje nás k přemýšlení. Film z osobního úhlu pohledu vypráví o rodinných poutech a okouzlí nevšedním obrazovým pojetím.”

💜 Kromě hlavní ceny porota tradičně udělila také čestná uznání, a to krátkým filmům Kouř v tvých očích, Deniska umřela, Takové zázraky se dějí, Chléb náš vezdejší a Podíváš se na mě?

💚 Mezinárodní soutěž hodnotila také Studentská porota FAV, ve které letos usedly Marie Jedličková, Alexandra Kubicová a Kristýna Vodáková. Svoji cenu udělila španělskému snímku Když uděláš pop: Vybraly jsme snímek “Když děláš pop” pro jeho osobité zpracování příběhu. Ocenily jsme jeho práci s tempem a využitím času, kdy jsme na šestnácti minutách prožily spektrum emocí. Zároveň exceluje ve spojení narativních i vizuálních atributů, což nás v kombinaci s humornými prvky a hudbou zaujalo. Tyto aspekty vytvořily unikátní divácký zážitek, díky kterému film vystoupil z řady a zajistil si cenu studentské poroty.

💜 Cenu Poroty Československé 16 udělili Mathieu Janssen, Veronika Kührová a Monika Lošťáková animovanému filmu Deniska umřela. Cenu převzal režisér Philippe Kastner: Film oceňujeme za to, že k tématu přistoupil velmi citlivým způsobem a nepotlačoval smutek, který k němu přirozeně patří. Film považujeme za hodnotný pro dětského i dospělého diváka. Překrásná animace a silné vizuální vyprávění povyšuje osobní zkušenost na univerzální příběh. Náš pejskařský festival zkrátka film Deniska umřela ocenit musel."

💚 Svoji cenu udělili také festivaloví diváci, kteří hlasováním jednoznačně zvolili polský snímek Mrtvé manželství.

Další zprávy