Vystavujeme nejen těla, ale i umělecká díla

Na uměleckém hřišti 57. Brněnské 16 se o přízeň publika utkají i výstavy. Součástí doprovodného programu bude působivá instalace nazvaná Na vlnách fantas-oceánu, kde budou k vidění loutky, kulisy a další předměty spjaté s geniem loci divadla Říše loutek, které patří k nejstarším stálým loutkovým scénám u nás (vznikla v roce 1920). V rámci výstavy se diváci mohou těšit i na loutkové představení Osudná bedna (13. 10. 2016 — 20.00, 21.00.). Marianna Mlynárčiková a Nóra Růžičková v Galerii Art prostřednictvím hereček cvičí s monografiemi slovenských umělců a tímto "nesprávným" použitím knih upozorňují na relativitu odlišnosti mentální, fyzické, genderové a jiné.

19.30 / otevření festivalu Brno16 a výstavy
20.30 / Videogram 58 / malý sál, prezentace

Výstavu tvoří videoperformance a volně rozoberatelné leporelo, oba projekty vznikly v spolupráci s Divadlem z Pasáže, které se věnuje práci s mentálně odlišně uzpůsobenými lidmi. Obě části výstavy reflektují svět umění z pozice genderově a mentálně podmíněné odlišnosti. Výstava vznikla ve spolupráci s festivalem B16 jehož letošním tématem je Umění posiluje.

Marianna Mlynárčiková vystudovala výtvarnou výchovu a filosofii na Fakultě humanitních a přírodních věd Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici a grafiku na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Žije v Banské Bystrici a v Salak Phet, Thajsko.

Nóra Ružičková vystudovala malbu a grafiku na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, kde v současnosti působí jako vedoucí ateliéru Obraz/zvuk/text a kontext na Katedře intermedií.

Autorskou dvojici tvoří od roku 2004. Věnují se hlavně práci s apropriovanými texty a obrazy a na participativních projektech spolupracují s vybranými komunitami. Tematizují kontext umění, jeho vztahy s amatérským diskurzem a životem a tvořivě zkoumají různé interdisciplinární přesahy.

Další zprávy