58. Festival zahájen!

Festival už běží! Oficiálně zahájen uměleckou ředitelkou Marikou Kupkovou a ředitelem festivalu Milanem Šimánkem se rozběhl na plné otáčky. Hosté, tvůrci i návštěvníci si užili první den i zahajovací mejdan naplno.

Letošní motto zní My jsme rodina, a to se odráží také ve vybroušeném doprovodném programu. Uvidíte tak současné asijské filmy tematizující rodinu nebo experimentální snímky rakouského filmaře Josefa Daberniga o rodině a s rodinnými příslušníky. Nebude chybět oblíbený retro blok, tentokrát o podobách socialistické rodiny, vždyť rodina je základ státu a jako vše, je třeba ji naplánovat.

Kromě toho se můžete těšit na již tradiční sekci Česká 16 nebo retrospektivu amatérského filmaře, animátora a významné postavy brněnské kulturní scény Emila Kubiše. Téma rodiny si žádá diskuzní panel, i ten se v doprovodném programu objeví. Festivalové mravy si žádají také workshop. Ten povede anglický filmař David Bonnevile a bude se zabývat komplexně vznikem krátkého filmu od teoretické přípravy po postprodukci. Kulturymilovní diváci nebudou ochuzeni o výstavu s vernisáží. Více o programu již brzy!

Další zprávy