VÍTĚZNÉ SNÍMKY 63. BRNO16

63. ročník festivalu BRNO16 zná své vítěze!

Mezinárodní porota udělila hlavní cenu snímku Přijdou moji rodiče? Předseda poroty Charlie Cockey výběr komentuje: "Porota uděluje hlavní cenu filmu pozoruhodnému na všech úrovních – s Bressonovskou strohostí představuje neúprosné rozvíjení tragédie současné i klasické."

Čestná uznání získalo dokonce šest filmů: ► Kdekoliv, Toothless, Sierra, Neonový fantom, Nebeské trumpety a Strigov.

Studentské porota FAV udělelila cenu snímku Lovecký denRozhodli jsme se vybrat titul ze všech soutěžních filmů pravděpodobně nejkratší, ale pro svůj minimalismus nápadně okouzlující. „Hunting day“ je za jeden den natočená dadaistická hříčka, která na ploše necelých tří minut zdatně snoubí absurdní humor s podmanivým vizuálem analogového filmu. Zrak hlavního hrdiny tušeného kdesi za hledáčkem kamery se upíná k bizarní herecké performanci jediné diváky spatřené postavy díla, jejíž (ne)všední konání v imerzivní atmosférou čišícím okolí polorozbořeného vesnického domu vyústí ve zcela odzbrojující a nápaditý závěr. Vypointovaností a originalitou tohoto finálního „plot twistu“ se nemůže pyšnit dost možná žádný jiný ze soutěžních filmů a bylo to ostatně právě toto féerické vyústění díla, které nás nakonec jednohlasně utvrdilo v jeho právu na cenu studentské poroty.“ Cenu osobně převzal režisér Alberto Seixas.

Československou 16 vyhrál animovaný český film Sestry. Porota ve složení Teresa Vieira, Pavel Horáček a Jakub Spevák film popisují jako: "formálně i narativně dobře vystavěný film, který má odvahu vyprávět osobní příběh a svou zajímavou zápletkou dokáže v divákovi vyvolat povznášející pocit. Organické a inovativní využití folklorních motivů ukazuje, jak skvěle bylo v celém filmu nakládáno s metaforami."

Již tradičně se předala také Divácká cena. Tu získal polský film Poslední dny léta.


Další zprávy